Marcel Giró


Premsa

Institut Ramon Llull

El MoMA de Nova York adquireix 8 fotografies de Marcel Giró
8/6/2016

El Museu d'Art Modern de Nova York ha adquirit 28 obres de fotògrafs brasilers de l'Escuela Paulista per a la seva selecta col·lecció. La nova adquisició del MoMa compta amb obres de Pablo Pires, José Yalenti, Ademar Manarini, Eduardo Salvatore, Gertrude Autschul i Marcel Giró, fotògraf català exiliat a Brasil als any 40 i que es va convertir en un referent de la fotografia modernista brasilera. 

La fotografia brasilera de l’Escuela Paulista s’aproxima a l’art modern i també té relació amb l’escola alemanya de disseny Bauhaus. Mostra São Paulo en un moment d’industrialització accelerada, amb atrevides composicions geomètriques amb les formes urbanes i un nou sentit dramàtic. L’adquisició és significativa: el MoMA només tenia fins ara 70 fotografies brasileres en la seva col·lecció, incloent obres de Thomaz Farkas, Geraldo de Barros, Sebastiao Salgado, Valdir Cruz i Nair Benedicto.


Marcel Giró (Badalona, 1913) va ser un dels principals membres de l’anomenada Escuela Paulista al Brasil dels anys 50 i 60. Fill d’un industrial del ram tèxtil, a l’inici de la Guerra Espanyola es va mobilitzar com a voluntari del Regiment Pirinenc, depenent de la Generalitat de Catalunya. L’any 1937, decebut pels constants enfrontaments entre les diferents faccions que lluitaven contra Franco, va decidir exiliar-se.


Després de viure dos anys a França, va poder viatjar amb dos companys catalans fins a Colòmbia, on van muntar un petit negoci tèxtil. Es va casar amb la catalana Palmira Puig i es van traslladar al Brasil. Allà, Giró va reprendre la seva afició per la fotografia i va acabar dedicant-s’hi professionalment, fent exposicions per tot Brasil i Amèrica del Sud, així com també -encara que amb menor freqüència- als Estats Units i Europa.


La seva obra forma part de les col·leccions més importants del Brasil, com la de Itaú Cultural, del Museu d’Art Modern de São Paulo, Heitor Martínes, i també el Metropolitan Museum de Nova York. 


Institut Ramon Llull