Marcel Giró


Premsa

UOL entretenimiento

El MoMA adquireix 8 obres de Marcel Giró.
Juny 2016

Més de 28 obres brasilenyes entren a la selecta col·lecció de fotos del MOMA-NY

Jotabê Medeiros
Col·laboració per a UOL


El Museu d'Art Modern de Nova York, MoMA, acaba d'adquirir 28 obres de fotògrafs moderns brasilers per a la seva col·lecció en una audaç operació de la comissària de fotografia del museu Sarah Meister. Les obres triades són de Paul Pires, José Yalenti, Ademar Manarini, Eduardo Salvatore, Marcel Giró (que era català) i Gertrude Autschul.

La fotografia brasilera d'aquest període s'aproxima a l'art modern i també té una relació amb l'escola alemanya de disseny Bauhaus. Mostra Sao Paulo en un moment d'industrialització accelerada, amb atrevides composicions geomètriques amb les formes urbanes i un nou sentit dramàtic. L'adquisició és significativa: el MoMA només tenia fins ara70 fotografies brasileres en la seva col·lecció, incloent obres de Thomaz Farkas, Geraldo de Fangs, Sebastiao Salgado, Valdir Cruz i Nair Benedicto.

La comissària brasilera Isabel Amado, en representació de sis famílies d'aquest grup de fotògrafs, es va reunir amb Sarah Meister l'any passat, i ella va demanar conèixer la col·lecció d'Isabel. Sarah va prendre llavors el treball per ser avaluat per la junta del MoMA, que va aprovar la compra al maig. En virtut del contracte, el valor no pot ser revelat.

Sarah Meister ja habia examinat el treball del grup al 2013, quan va veure l'exposició de Marcel Giró a la Galeria Bergamín de Sao Paulo; i a l'exposició Paulo, José i Ademar, a l'Art SP aquell mateix any. Meister es va mostrar encantada amb el fet que la fotografia brasilera d'aquest període tingués una relació tan estreta amb la nord-americana. Ella creu que aquestes obres poden fins i tot ajudar a redefinir la historiografia de l'època de la fotografia - aquesta tesi està al programa "La fotografia en el MoMA: 1920-1960", que incorporarà les obres brasileres recentment adquirides, l'any que ve.

Sarah destaca el llenguatge experimental i la creativitat dels artistes, a més del fet que eren un grup, no només una persona, desenvolupant aquell treball en aquest període. Gairebé tots els artistes seleccionats pel MoMA integren el mític Foto Cine Club Bandeirante, cercle de fotògrafs d'avantguarda que es van iniciar l'any 1939. A més dels esmentats anteriorment, hi havia altres noms com German Lorca, Gaspar Gasparian, Thomaz Farkas i Geraldo de Barros. La comissària del MoMA també estava impressionada que alguna cosa que era com un hobby per a aquells professionals (dentistes, advocats i professionals liberals) s'havia convertit en una fotografia tan potent.

"Em sembla fascinant que algunes imatges adoptin un llenguatge clarament experimental, la solarització (exposició de la pel·lícula a la llum durant uns moments en el procés del revelat), impressió de negatius, abstracció, punts de vista espectaculars. Això és meravellós. Però també és meravellós que existeixi en aquestes fotos un llenguatge que als Estats Units s'ha denominat 'fotografia creativa', que opera en un nivell més convencional de llenguatge humanitzat, persones i figures als carrers i en l'entorn urbà en una espècie d'expressió creativa, que em sembla fantàstica. I no és només una persona que fa una cosa, i una altra persona fa una altra. Aquests grans fotògrafs creuen aquests límits, i em sembla fascinant ", va dir la comissària.

El brasiler Iata Cannabrava va ser qui va començar el treball de rescat d'aquest grup, que va culminar amb l'adquisició pel Museu d'Art de Sao Paulo (MASP) de 275 fotografies en préstec el 2014. Isabel Amado, que va negociar l'operació amb el MoMA a través la seva companyia, Anima Montagens també té més de cent fotografies dels artistes.

Text publicat a UOL, Brasil