Marcel Giró


Exposicions

Vintage Fotografia Moderna

Agost 2023

Luciana Brito Galeria i Isabel Amado Fotografia presenten "Fotografia Moderna Vintage", amb fotografies d'Ademar Manarini, Gaspar Gasparian, Geraldo de Barros, Gertrudes Altschul, Marcel Giró, Paulo Pires i Thomaz Farkas. La mostra forma part del programa de la 4a edició d' Arte Circuito Jardim Europa i ret homenatge a la fotografia moderna, més concretament a aquells que van portar la fotografia brasilera a la contemporaneïtat a les dècades de 1940 i 1950, transformant la pràctica mitjançant la recerca de noves formes de representació. L'esdeveniment està comissariat per Eder Chiodetto i té lloc el 19 d'agost, Dia Mundial de la Fotografia, reunint vuit galeries de la regió per animar els visitants, amb minibusos que faran el circuit entre les galeries durant tot el dia, de forma gratuïta, de 11h a 17h.

Aquesta transició de la fotografia pictòrica tradicional a la moderna va tenir com a punt de partida la investigació de la nostra identitat a partir d'una estètica genuïnament nacional, com a les obres presentades per Geraldo de Barros, Paulo Pires, Gaspar Gasparian i Thomaz Farkas. La llum "dura" del sol de migdia, el clima àrid, el mar i els pescadors són alguns dels temes explorats en aquesta fase. A Paulo Pires li agradava fins i tot investigar noves maneres de crear imatges. Tant és així que va arribar a construir una ampliadora analògica utilitzant els seus coneixements d'enginyeria mecànica, creant la seva pròpia pràctica de solarització d'imatges. Això li va permetre invertir el negatiu i convertir el blanc en negre, canviant el concepte pictòric tradicional de lèpoca i contribuint a una nova concepció de la fotografia.

D´altra banda, les imatges d´Ademar Manarini, Marcel Giró i Gertrudes Altschul, en aquest cas exemples de la fase moderna, són el resultat de l´experimentació amb textures, ombres, plasticitat dels objectes, solarització de negatius, superposició d´imatges, etc..., que van ajudar a pensar noves possibilitats, desplaçant allò referencial cap a l'abstracció. I finalment, des d'una representació simbòlica, les obres de la sèrie "Sobras" de Geraldo de Barros representen precisament una combinació d'aquests dos moments. Es tracta del darrer projecte de recerca de Geraldo de Barros, on reuneix fragments de fotografies conservades al llarg de la seva carrera. Geraldo de Barros va inaugurar la fase modernista de la fotografia al Brasil amb les seves "Fotoformes", però també va dur a terme investigacions basades en conceptes figuratius.