Marcel Giró


Exposicions

Fotoclubismo
Brazilian Modernist Photography, 1946–1964

The Museum of Modern Art (MoMA), New York
08/05/2021 - 26/09/2021

Fotoclubismo explora els inoblidables assoliments creatius del Foto-Cinema Clube Bandeirante (FCCB) de São Paulo, un grup de fotògrafs aficionats que les seves ambicioses i innovadores obres encarnaven l'abundant originalitat de la cultura brasilera de postguerra. Encara que el seu treball va ser anunciat a tot el món en la dècada de 1950, posteriorment va desaparèixer. Aquesta és la primera exposició en un museu que presenta aquest fascinant moment de la història de la fotografia al públic de fora del Brasil.

La fotografia era un passatemps per a la majoria dels membres del FCCB: entre setmana, els membres del grup -molts dels quals eren dones- anaven als seus treballs com a empresaris, comptables, periodistes, enginyers, biòlegs i banquers. Els caps de setmana, sovint viatjaven per a fotografiar junts. No obstant això, es prenien molt de debò la seva ambició artística, igual que milions de persones a Instagram avui dia. Les seves imatges adoptaven moltes formes -des d'experiments inventius fins a destil·lacions de la vida quotidiana- i la seva atenció a l'abstracció evolucionava en diàleg amb destacats pensadors crítics i col·legues del disseny, la pintura i el cinema.

Més de 60 fotografies, extretes gairebé exclusivament de la col·lecció del MoMA, demostren l'extraordinària varietat del grup. La seva absència en les històries internacionals del mitjà proporciona una valuosa oportunitat per a reflexionar sobre els prejudicis que van portar a aquestes exclusions, i ens conviden a reflexionar sobre la situació de l'aficionat en l'actualitat.

Organitzat per Sarah Hermanson Meister, comissària, amb Dana Ostrander, assistent de comissariat, Departament de Fotografia Robert B. Menschel.


MoMA