Marcel Giró


Blog

15 Juliol 2022

Nou imatges de la fotògrafa Palmira Puig s´incorporen al Museu de l´Urgell i el Morera.

El Museu d’Art Jaume Morera i el Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega, han incorporat nou obres de Palmira Puig, adquirides per la Diputació, que es podran veure fins a l’11 de setembre en una exposició a l’equipament de Lleida.

“És un dia especial perquè és una obra de màxima significació artística”, deia en la presentació d’ahir el director del Morera, Jaume Navarro sobre la col·lecció de nou imatges en blanc i negre, de les quals tres són còpies originals de l’època i sis són còpies posteriors. Palmira Puig (Tàrrega, 1912 – Barcelona, 1978). La fotògrafa, nascuda en una família de tradició cultural, es va haver d’exiliar després de la Guerra Civil i va instal·lar-se amb el seu marit, el també fotògraf Marcel Giró, a Brasil va formar part de l’avantguarda artística brasilera, sent la primera dona acceptada al Foto Cine Clube Bandeirante, focus de l’anomenada Escola Paulista.

Tot i així, la seva obra havia estat desconeguda fins que fa una dècada va començar una recerca al voltant del llegat de Marcel Giró, iniciada pel seu nebot Toni Ricart Giró i la galerista Rocío Santa Cruz, que va concloure que no totes les obres eren d’ell i que es podien veure dos llenguatges diferents, el de Palmira caracteritzat “per l’esperit humanista i l’estil modern” i per “la poesia i elegància en el tractament de les natures mortes, paisatges i retrats”.
L’alcaldessa de Tàrrega Alba Pijuan va dir que amb aquesta adquisició es posava “al lloc que li toca a la història” a la fotògrafa targarina, “una dona progressista, com es reflecteix en les seves imatges, que com tantes altres, no ha tingut el reconeixement que mereixia”.

La galerista, que va fer a primera exposició monogràfica de Palmira Puig a l’Estat, va destacar que el preu de les obres, que han costat a la Diputació uns 45.000 euros, ja s’ha duplicat després de la seva aparició en una exposició al MoMA de Nova York sobre la fotografia experimental brasilera.

Text d'Antonio Mejías Gil a La Mañana.



Foto: Núria García