Marcel Giró


Exposicions

Moderna para Sempre.
Fotografia Modernista Brasileira na Coleção Itaú

Espacio Cultural de la Embajada del Brasil, Buenos Aires
14 desembre 2018 - 14 gener 2019

Després de recórrer altres 15 ciutats, arriba a Buenos Aires, Argentina, l'exposició Moderna para Sempre – Fotografia Modernista Brasileira na Coleção Itaú Cultural.

Sota el comissariat de Iatã Cannabrava, l'exposició se centra en el moviment modernista fotogràfic brasiler que, tot i que tardà, va ser molt important en la discussió sobre la pràctica de la fotografia. Hi haurà obres de diversos fotògrafs modernistes brasilers com Geraldo de Barros, José Oiticica Filho, José Yalenti, Marcel Giró, Thomas Farkas i Paulo Pires. Són artistes que també van participar en el moviment del fotoclubisme al Brasil, una de les primeres xarxes socials en fotografia sorgida a finals dels anys trenta. Diverses de les imatges que es mostren en l'exposició no estan publicades fora del circuit del fotoclub.

L'exposició reflecteix el caràcter qüestionador del modernisme. El moviment es va caracteritzar per la ruptura amb el tradicionalisme, una nova lectura estètica i l'eliminació de la cultura actual i institucionalitzada. La idea és avaluar el moviment a través del seu mode de producció, comprendre la seva importància per a les arts i discutir l'essència de la presa fotogràfica. Sobre el llegat d'aquesta producció, Cannabrava assenyala: "Molts dels nostres fotògrafs han superat els llaços amb el modernisme i han demostrat que el moviment va ser substancial, dens, de summa importància en el posterior intercanvi de l'anomenat art contemporani, que encara Influència als autors més recents ".